ÚRAZY?
BOLESTI?
MODŘINY?



Když pohyb a sport trošku „bolí“, má to řešení

11. 06.

Hezké počasí láká k výletům do přírody i sportu na čerstvém vzduchu. Můžeme si jít zaběhat, projet se na kole, nechat se zlákat na kratší či delší výlet nebo...


 

Hezké počasí láká k výletům do přírody i sportu na čerstvém vzduchu. Můžeme si jít zaběhat, projet se na kole, nechat se zlákat na kratší či delší výlet nebo túru, ať už v parku či na horách. Většinu aktivit můžeme provozovat i v zimě, se sněhovou nadílkou vyrazíme na běžky či lyže, zkrátka řečeno, sportovat se dá za každého počasí, neboť, jak se říká, není špatné počasí, ale špatné oblečení.

Všichni víme, že pohyb je pro každého z nás důležitý. Někomu prospěje krátká procházka, někdo se musí doslova „zničit“ dlouhým během či v posilovně J. V každém případě funguje to, že uděláme dobře nejen svému tělu, ale i duši, neboť sport vyplavuje endorfiny a je nám po něm zkrátka lépe, usmíváme se, cítíme se dobře a, co je v tomto období obzvlášť důležité, posilujeme imunitu a obranyschopnost těla.

Pohyb je též vhodný způsob, jak eliminovat stres a pracovní zátěž či nabídnout sobě i dětem smysluplně a zdravě strávený společný čas. V posledních době to byla a je též téměř jediná možnost.

Nicméně, měli bychom být opatrní a nevrhat se do sportování doslova „po hlavě“ - je dobré tělu a svalům dopřát čas, začínat postupně a nezapomínat na několik základních rad, abychom si sportování a pohyb jako takový mohli naplno užít a předešli tak případnému zranění:

  • Vyberme si takový sport nebo pohyb, který nás bude bavit a vyhovovat nám – poslouchejme své tělo a jeho momentální potřeby (ten, kdo fyzicky pracuje, nebo má velmi stresující zaměstnání, potřebuje spíše relaxační cvičení jako je např. jóga, procházky přírodou, naopak pro ty, kteří mají sedavé zaměstnání, je vhodný aktivní pohyb - např. nordic walking, jízda na kole, běh aj.).
  • Před cvičením asi 1 hodinu nejezme (hlavně před silovým cvičením) – s plným břichem to zkrátka nejde, jak určitě mnozí z nás už zažili J
  • Před cvičením se nezapomeňme rozcvičit a připravit tělo na pohyb a po cvičení nezapomínejme na protažení – usnadníme tím svalům regeneraci.
  • Nezapomínejme na pitný režim - pijme nejlépe čistou vodu nebo vodu s citrónem či domácí iontové nápoje, obohacené například o Schűsslerovy soli, které jsou vhodné pro přípravu zdravých a vyvážených iontových nápojů a během sportu i po něm doplní chybějící minerály.
  • A rada na závěr - nikdy není pozdě začít se hýbat a sportovat, každá pohybová aktivita je lepší než sezení doma na gauči

I když se snažíme výše zmíněné zásady dodržovat, může se stát, že to někdy přeženeme a „všechno nás bolí“ - spadneme, zvrtneme si kotník, bolí nás naražené a oteklé koleno či rameno, po pádu jsme „samá modřina“, špatně se protáhneme a bolí nás záda či namožené svaly.

Jako první pomoc poslouží studené obklady a samozřejmě klidový režim. Sáhnout lze též po šetrných prostředcích, které můžeme mít sbalené v příruční či domácí lékárničce.

Osvědčeným rostlinným lékem je například Traumeel mast, která může pomoci regenerovat namožené svaly a klouby, dále při mírných či středně závažných poraněních pohybového aparátu, jako jsou otoky, vyvrtnuté kotníky, modřiny, natažené šlachy a vazy a další. Mast obsahuje 12 rostlin, například prhu arniku, měsíček lékařský, kostival lékařský, vilín virginský a jiné, nanáší se zpravidla ráno a večer, v případě potřeby i častěji, na postižené místo. Mast je vhodná pro děti i dospělé, včetně seniorů, protože je velmi dobře snášena a nemá prokázány žádné závažné nežádoucí účinky, takže organismus nezatěžuje.

Při častém sportování je též dobré přidat Schüsslerovu sůl č. 7 Magnesium phosphoricum, například do pitného režimu malých i velkých sportovců.

Každopádně by Vám měl pohyb a sport přinášet radost a potěšení, pokud máte vážnější potíže, je vhodné se poradit s lékařem

Kdy tedy navštívit lékaře? Pokud máte výrazné bolesti, vznikne-li silný otok či zarudnutí v místě poranění či zhmoždění, objeví se horečka či nedojde-li ke zlepšení do 7 dnů.